Автор Тема: Проблемно поведение на кучето.Възможни корекции.  (Прочетена 39438 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен MartenBG

• Administrator
  • Нечовек
  • Публикации: 7481
  • Born stupid ? Try again :)))
    • http://www.martenbg.com
Въпроси и отговори ;)
Най добрите туркменски алабаи в света са от Мартен БГ :))

Бушката

• Гост
Много ме вълнува един въпрос, на който не мога да си отговоря.
Значи, ако приемем, че едно куче е "обучено" (каквото и да означава това за всеки различен човек) - т.е. изпълнява разни неща на повод. Класиката в съветите е после да се премине на дълъг повод. А после - БЕЗ повод. Когато кучето не изпълнява команди без повод - да сме го връщали към изпълнение на дълъг, до отработване на командата (ако трябва дори да се върне и на къс повод) - и после пак без.
Та, чуденката ми е, ако, каквото и да првим кучето НЕ изпълнява нищо или нещо (без значение - щом не изпълнява исканото, дали е всичко или само едно - то НЕ слуша) без повод при никакви обстоятелства, а на повод е ток.... Какво правим?
Всъщност, въпросите са два:
1. Къде грешим?
2. Как оправяме това?

Mad Max

• Гост
Поводът е верига, създадена да контролира, вместо "човека". Тя му спестява "усилия" в изграждането на контакт с животното. Когато не ни се подчинява - веригата и наказание. Така показваме колко сме "висшестоящи" в йерархията и че в крайна сметка ще бъде така както ние искаме. Без да полагаме усилия.

Неактивен VIOLENT

• Академичен член
  • Маниак
  • Публикации: 1124
Цитат на: Бушката
...ако, каквото и да првим кучето НЕ изпълнява нищо или нещо (без значение - щом не изпълнява исканото, дали е всичко или само едно - то НЕ слуша) без повод при никакви обстоятелства, а на повод е ток.... Какво правим?
Всъщност, въпросите са два:
1. Къде грешим?
2. Как оправяме това?

Тези въпроси мен също ме вълнуват. Не мисля обаче, че можем да поставим всички кучета под един знаменател в това отношение. Основно разликите идват от възрастта, темперамента и породата и, разбира се, не на последно място от човека, заел се със задачата да работи с кучето.

И все пак: Мисля, че при такива ситуации подходът към животното е погрешен. Защо кучето не слуша без повод - защото не вижда смисъл и няма стимул да го прави. Възможна е липса на доверие и страх, породен от чести забрани и наказания.

Какво правим: Търсим начин да корегираме начина си на работа, да осъществим контакт с четириногото и изградим доверието му към нас.
Накъдето и да тръгна - все е напред!
A bon chat - bon rat!

Бушката

• Гост
Благодаря, наистина ми помогнахте.
Само дето сигурно ще питам пак... за друго.

Неактивен malkia

• Маниак
  • Публикации: 1881
Има значение и за възраст поне така мисля.
Ще цитирам по спомен думите на Чубуров той все пак е много по запознат и от мен и от вас така че лично аз съм запомнил думите му.Той каза следното.Пусни кучето.Нека се наиграе нека се налудува нека си побяга на воля едва тогава започни с командите.Нека да разпусне и тогава мини на фаза подчинение.Мисля че е и прав.
поздрави
-= Един Мъж, Една Дума =-

-= Не се смей на този, който прави крачка назад, защото може да се засилва =-

-=  Капката пробива камъка не със сила, а с постоянство! =-

-= Един за Всички, Всички за Един =-

Бушката

• Гост
Цитат на: malkia
Има значение и за възраст поне така мисля.
Ще цитирам по спомен думите на Чубуров той все пак е много по запознат и от мен и от вас така че лично аз съм запомнил думите му.Той каза следното.Пусни кучето.Нека се наиграе нека се налудува нека си побяга на воля едва тогава започни с командите.Нека да разпусне и тогава мини на фаза подчинение.Мисля че е и прав.
поздрави

По принцип това е задължително при обучението. Кучето трябва да е добре разходено и "натичано". Само когато е изразходавало част от енергията си, можеш да изискваш от него да се концентрира и слуша.

Неактивен MartenBG

• Administrator
  • Нечовек
Не съм го срещал като понятие при песовете.Мож би има друго название.Би ли помогнал с повече инфо?

Неактивен MartenBG

• Administrator
  • Нечовек
убива за да се нахрани?!? Или яде някое ударено от кола по пътя?

Неактивен MartenBG

• Administrator
  • Нечовек
Изяждане вътре във вида в Природата се среща само в изключително екстремни ситуации.В тези случаи инстиктът за оцеляване става по силен от инстинкта за продължение на рода.
Струва ми се че в този случай не говорим за инстинкт за оцеляване,тъй като се предполага че кучето е хранено и с други храни.
Ще потърся повече информация по въпроса.Не съм срещал нито в практика,нито на теория такъв казус.Човек се учи цял живот.
Във всички случаи такова поведение е противоестествено - независимо дали е придобито или унаследено.Всъщност за да преценим унаследяемост,трябва да има достатъчно представителна извадка от потомци на такива екземпляри.
Ако такова поведение се придобива,то и другите представители на глутницата трябва да имат "апетит за такива неща".
Можем да потърсим причина на такова поведение,ако знаем някои дреболии на пръв поглед от общото му поведение като малък и досега.

На първо време бих изолирал това куче.

Неактивен MartenBG

• Administrator
  • Нечовек
Мен също ме заинтересова този случай.Ще направя допълнителни проверки и е съобщя какво съм открил.
Поздрави!

Неактивен KaraKitan

• Нечовек
  • Публикации: 2163
Мъжко или женско куче е убил лидера? Това е важно! Възможно е да не търпи конкуренция.

Срещал съм случаи, когато куче убива и яде чуждо за групата куче.
<<< Does God's light lead us or blind us? >>>

Mad Max

• Гост
Ей Петко!
Как си бе човек?

Кангал ли ще си вземаш? Дай ми линк, или снимки пусни тук. Да видим!  ;)

Поздрави!

Неактивен MartenBG

• Administrator
  • Нечовек
Според мен най добре се учи младо куче,ако работи до опитен водач.Проблема е в това да имаш такова зряло и опитно куче,което да показва как на другите.
Става въпрос ,разбира се,за работа по охрана на стада.
На твое място бих направил следното:
1.Ако нямам такова опитно старо куче,то бих си взел от някои съседи-овчари.Още повече,че ще имам възможността и да го понаблюдавам как реално работи,не само от приказки.
2.След като го поставя да работи в моето стадо,постепенно ще му добавям млади кучета за работници.
3.Преценявам кой и как от младите отговаря на личните ми изисквания за работа и си правя "отбора" чрез подбор.Без бракуване няма да мине.Не всяко куче е годно за такава работа,ако и да е породно.

Привикването на младо куче към стадо е необходимо,но не достатъчно условие за работа.Трябва самостоятелно да взема доста решения в различна обстановка.Това се проверява и отбира.

В развъдниците за Кракачански кучета предполагам има възрастни екземпляри,които достойно си  "карат пенсията".При условие че там(в развъдниците) извършват селекция,предполага се че имат постоянен проблем с място за песовете - все пак оставят млади перспективни животни за бъдеща работа.Така че,тук може да се разберете с тях отлично,т.е. това е един вариант да си вземеш отлично куче-водач.

При условие,че имаш вече куче-водач и добър отбор(глутница) за охрана,то с удоволствие мога да разгледам вариант да оставя двойка млади азиатци да се обучават и работят при теб в последствие. Продължавам опитите да преминем от думи към дела.

Неактивен MartenBG

• Administrator
  • Нечовек
не мога да предположа как ще реагира каракачанец.Нека по това да си каже Кара.
Мога убедено да кажа как би реагирал породен азиатец.Нещо,което съм проверявал(тествувал) постоянно по тези които селекционирам:
Случайно срещнатите по пътя други кучета и/или хора се игнорират,ако не са на пътеката на разходка или прогонват извън територията на разходка,без по нататъшно преследване и излишна агресия.
За мен е важно да се преценява неутрализация с икономичност в движенията.Излишни енергични движения далече от периметъра на разходка са характерни за ловни и други породи,но не и за азиатци.
За азиатецът обектът на охрана може да е стадо или групата хора,които се движат с  него.Тестът е с еднакъв резултат.
Не желая да изследвам "породата Кангал" поради ред причини.Убеден съм че е новосъздадена (като порода е на като група):evil: Следователно цикличност / неравномерност в поведението ще е факт.