Според мен най добре се учи младо куче,ако работи до опитен водач.Проблема е в това да имаш такова зряло и опитно куче,което да показва как на другите.
Става въпрос ,разбира се,за работа по охрана на стада.
На твое място бих направил следното:
1.Ако нямам такова опитно старо куче,то бих си взел от някои съседи-овчари.Още повече,че ще имам възможността и да го понаблюдавам как реално работи,не само от приказки.
2.След като го поставя да работи в моето стадо,постепенно ще му добавям млади кучета за работници.
3.Преценявам кой и как от младите отговаря на личните ми изисквания за работа и си правя "отбора" чрез подбор.Без бракуване няма да мине.Не всяко куче е годно за такава работа,ако и да е породно.
Привикването на младо куче към стадо е необходимо,но не достатъчно условие за работа.Трябва самостоятелно да взема доста решения в различна обстановка.Това се проверява и отбира.
В развъдниците за Кракачански кучета предполагам има възрастни екземпляри,които достойно си "карат пенсията".При условие че там(в развъдниците) извършват селекция,предполага се че имат постоянен проблем с място за песовете - все пак оставят млади перспективни животни за бъдеща работа.Така че,тук може да се разберете с тях отлично,т.е. това е един вариант да си вземеш отлично куче-водач.
При условие,че имаш вече куче-водач и добър отбор(глутница) за охрана,то с удоволствие мога да разгледам вариант да оставя двойка млади азиатци да се обучават и работят при теб в последствие. Продължавам опитите да преминем от думи към дела.