Автор Тема: Проблемно поведение на кучето.Възможни корекции.  (Прочетена 39437 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен MartenBG

• Administrator
  • Нечовек
  • Публикации: 7481
  • Born stupid ? Try again :)))
    • http://www.martenbg.com
Прав си : Всеки има лични предпочитания по това как да му бъде организирана охраната от кучета.Затова си прави подбора лично.
Мразя непрекъснато да ми лаят нощем,значи подбирам си мълчаливци.
Не желая непрекъснато да мисля- да не отхапе ръка на човек,значи подбирам си такива които ще спрат при неутрализация.
Не желая да са агресивни,когато придружавам посетител- това подбирам.
Желая да тръгнат и срещу човек с лопата,ако ситуацията го налага,значи- проверявам си и това...и подбирам.
Опитите ми да вкарам друго куче от друга порода в глутница азиатци(5 опита) показват неефективност на общата им работа.
Престанах да търся по ефективна комбинация за охрана,като съм убеден че азиатците ми дават това,което лично предпочитам.
Това е.
Най добрите туркменски алабаи в света са от Мартен БГ :))

Неактивен MartenBG

• Administrator
  • Нечовек
Все пак ,тренировки по езда не са излишни.Спазваме традициите :evil:

Неактивен MartenBG

• Administrator
  • Нечовек
Задачка:
Колко кг трябва да тежи собственик на азиатец,за да го удържа?
Жокер: НурБек тегли бус с тегло ,указано по паспортна колата- 3300 кг.

давам думата на кварталните инспектори ;)

Неактивен VIOLENT

• Академичен член
  • Маниак
  • Публикации: 1124
Задачка:
Колко кг трябва да тежи собственик на азиатец,за да го удържа?
Жокер: НурБек тегли бус с тегло ,указано по паспортна колата- 3300 кг.

давам думата на кварталните инспектори ;)

Отговор вече е даден.  :lol: В друг форум, но...  :naughty:

Вярно, не сме на колела, но затова пък има здрави стълбове, за които да се вържем!  :laugh:
Накъдето и да тръгна - все е напред!
A bon chat - bon rat!

Неактивен MartenBG

• Administrator
  • Нечовек
Очевидна е невъзможност да удържаме азиатец,ако той не желае това.При тяхната мощ- да влачат до 50 пъти теглото си,ако ще и 150 кг да е соственика,то резултатът ще е плачевен.
Затова си има елементарни правила по социализация и управление на кучето от млада възраст.Приучава се на сътрудничество и така следва желанията на стопанина си.
При положение че си имат взаимно доверие и отличен контакт,то не е проблем азиатецът да бъде воден и на конец.Това Найчо го демонстрира в Силистра на изложба на кучета- с почти двегодишната Гизда.Това и беше първата изложба- тълпа хора и много кучета,ринг.
Националния ротвайлер клуб в БГ провежда такива изпити за годност,в това число и управляемост на кучето.Ето един пример,от който е ясно че хората там не желаят да имат проблеми с песовете в градска среда и държат ротвайлера да отговаря в поведението си също на Стандарта на породата.
Постоянно мятащото се куче на повод е само едно неуправляемо куче и отговорност за това носи стопанина му.Това поведение на кучето е социално неприемливо.
По интересно тук е желанието да се обобщава за всички,ако някой не се справя с кучето си.Пример за това е дефиницията" азиатът трудно се удържа на повод".Всъщност- този който го казва не може да удържи на повод неговото си куче.
Тук е налице неправилно възпитание на песа,както и абсолютна липса на сътрудничество,тоест- контакт.
Поведението на кучето е отговорност на собственика му.

..........................

В 97-99 % от времето за разходка Аспенката се води великолепно ... до мене , плътно до крака ми ... подръпвана , ако забърза ...

Проблемите се получиха , когато в края на май направих лек инфаркт ... защото ме шокира мисълта , че "аз не обичам дори себе си , а други пък обичат само себе си" . Та десетина дни при разходка не разчитах на ръката си , а завързвах повода за нея ... Когато дръпваше , ме събаряше и влачеше по тревата ... От средата на юни го преодоляваме ...

http://www.k-9.ru/subs/ras020922.shtml

- тук дават и други обяснения за тегленето ...

Дръпва за по 30-40 секунди в два случая - в средата на разходката , когато тръгваме "назад" , и когато силен шум я изплаши ... Но това вече съм го писал .... ТУК (!!)  Особено силно мрази пистови мотоциклети с форсирани двигатели !! ... Свиква и с това , но понякога не е много адекватна !!

Категорично не приемам за нас да се отнасят думите "постоянно мятащото се на повода куче" ...

Азиатецът можел да се води и на конец ... да , но на мое питане защо днес се води , а утре - не , а после пак -да ,  самият Н. С. пишеше тук : "... Ами защото са такива - непредсказуеми  !! ... И затова ме кефят  :D !! ..." ... За "двойния аршин" вече писах в темата "Джуда" ...

А че азиатецът априори трябвало " да тегли" ... не съм съгласен ... с Карла никой никога не беше работил ... За два месеца разходки я научих да не тегли ... Просто трябва ясно да и обясниш какво искаш ...

Аспенката :
1.От около две седмици пишка по сто пъти на всяка разходка (най-вероятно и предстои скорошно първо разгонване );
2.В момента яко я "друса" пубертет и желание за непослушание ...

И въпреки всичко съм доволен от работата си досега с нея ... Когато (ако ?? ) идвате да си я вземете , няма да се червя и срамувам !!

Та това е !!

Моля ви , прехвърлете това като мое отделно съобщение , нещо не се справям !!
« Последна редакция: Август 05, 2006, 13:29:48 от Бо »

Неактивен MartenBG

• Administrator
  • Нечовек
Вярно, не сме на колела, но затова пък има здрави стълбове, за които да се вържем!  :laugh:

Скоро ми разказваха,как действително един от "активно даващите съвети за поведение и азиатци ,из интернет и паркове",като разхождал кучето си и видело друго куче,се връзвал за стълб? :lol: :lol: :lol:
Него ли визираше?
« Последна редакция: Август 05, 2006, 06:58:42 от MartenBG »

Неактивен VIOLENT

• Академичен член
  • Маниак
  • Публикации: 1124
...
Скоро ми разказваха,как действително един от "активно даващите съвети за поведение и азиатци ,из интернет и паркове",като разхождал кучето си и видело друго куче,се връзвал за стълб? :lol: :lol: :lol:
Него ли визираше?

Да, именно.  ;)

Накъдето и да тръгна - все е напред!
A bon chat - bon rat!

Неактивен MartenBG

• Administrator
  • Нечовек
ОК.Този "специалист" не ни интересува.
Ето тук малко снимчици на двегодишно "девойче",което разхожда 9 месечно азиатче.Детето е 12 кг,азиатчето е 39 кг,обучавано за бодигард,с много сериозна кръв и доста опърничава кучка е.
Когато детето леко дръпне повода,кучето тръгва редом.Когато дръпне малко по силно,кучето изпълнява команда "стой".Снимките са в парка,има доста преминаващи хора и деца,както и свободно разхождащи се песове без рязани уши и опашки,на свободна практика:)))
Това е отговора на задачката: колко трябва да тежи един човек,за да удържа азиатец.

Неактивен MartenBG

• Administrator
  • Нечовек
Поводът е кожен,но много тънък,като канап,представляващ в едно и нашийник и повод.
И малко "Реклама": азиатците в Питомника винаги се обучават на работа с такива тънки кожени нашийници и поводи.Нямам синджири и нашийници с бодли:)))

Неактивен Бо

• Тъпанар
  • Академичен член
  • Маниак
  • Публикации: 1729
Човек , който е тренирал карате , истинско карате , никога (ако не е животоспасяващо) няма да тръгне да се бие (да бие) с невъоръжени хора  ...

Не можем да сравняваме поведението на куче , обучавано от специалист , с поведението  на "малката" Жена Аспен ...

Твърдя , че в момента в Лом Аспенката е най-добре гледаното куче ...!!

Твърдя , че социализацията и е 5,50 - 5,65 по шестобалната система ...засега !!

Твърдя , че съм изключително чепат характер , независимо от внушенията на мад макс ... Тя деликатността приема за слаб характер ... нейна си работа !!

И все пак , не мисля , че се справям толкова зле , а по-скоро , че нещата са на лична основа ... Както и да е !!

Ако това с Анна е Азия , то Аспенката вече е по-пълна от нея !! ... С малко , разбира се ... аз също не обичам "кюфтетата" !!

Добре , след като постигнем исканите килограми , да спираме ли въглехидратите и Неуробекс-а ??

А по повод тънките нашийници , в Лом се намира това , с което съм я вързал(и то е доставено специално за мен) , а не пътувам!!
« Последна редакция: Август 05, 2006, 17:50:44 от Бо »
1.Трудно ли се гледа азиатец?? - Не и след като осъзнаеш , че  ВИНАГИ  ще свириш "втора цигулка"!!
2.Бъдете алтруисти !! Печелете всеки ден любовта на хората , но никога , повтарям : НИКОГА  не се опитвайте да се сприятелите с "бясно куче" !! !! !!
                 Янош Шейе , унгарски психолог
3.Нападай първа , хапи втора и ще живееш дълго на Земята !!
                 Жена Аспен Оногур

Неактивен malkia

• Маниак
  • Публикации: 1881
Bo ne moga da razbera zashto taka reagirash.Chestno ne te razbiram.Nikoi nishto ne ti e kazal che ne si gledash kucheto che ne mu davash da qde i oshte kakvi li ne gluposti.Zashto taka reagirash sqkash nqkoi tochno tova ti natqkva vseki den.Radvam se che mislish i davash tiq rezultati na kucheto si.Lichno az se radvam zashtoto kakto kazvash tova tie  purvoto kuche i vij che se spravqsh mnogo dobre.CHetesh mnogo literatura pitash razpitvash pishish.Kakvo poveche iskash?Nikoi ne te uprekva nito sa sindjira ti nito za nishto.Nito sindjira ti pravi kucheto nito nishto.Ne se vprqgai.S kakvoto imash s takova go vruzvash s kakvata hrana mojesh s takava go hranish.Vseki spored vuzmojnostite si be choveko.I az nqmam pari da hranq s Royal Canin ama ti kazah che i edno vreme ne sa gi hranili pesovete s Royal Canin.Neka si hranqt koito ima vuzmojnost s Royal Canin a neka nie kato nqmame vuzmojnost da si gi hranim s kakvoto mojem i da si im gotvim.Za men po dobro ot gotvenoto i da kontrolirash gramaja na vuglehidrati i proteini nqma po dobro ot tova.A i KaraKitan 1000 puti e kazval edno vreme s kvo sa hranili kuchetata i vij kakvi pesove sa izliza.Ne znam prekaleno lichno priemash neshtata.Nedei taka tuka nikoi ne ti misli loshoto ili te uprekva che imash edi kakuv si sindjir i che hranish s edi kakvo si.
pozdravi
-= Един Мъж, Една Дума =-

-= Не се смей на този, който прави крачка назад, защото може да се засилва =-

-=  Капката пробива камъка не със сила, а с постоянство! =-

-= Един за Всички, Всички за Един =-

Неактивен MartenBG

• Administrator
  • Нечовек
Тук въпросът е не кой как се справя,а въобще колко трябва да тежи собственик на азиатец,за да го удържа.
Мнението на хората в Академията е,че всичко е въпрос на контакт с кучето и отличната му социализация.
Каквото искаме от кучето,такова получаваме.
Дадох пример с НК Ротвайлер,като отлична работа с охранителни кучета също.
Доколкото разбирам,Божидаре вече си променил мнението си- че "девойчета" не могат да се справят?

Неактивен malkia

• Маниак
  • Публикации: 1881
Za men tozi spor e glupav koi kak odurja kucheto si koe kuche kolko durpa koe kak se vodi.Vsichko e do disciplina i do kontakta kakto kaza Marten.Ako ima disciplina  i kontakt problemi nqma da ima kato nqma shte ima vs epak tova e golqmo jivot  :D
pozdravi
-= Един Мъж, Една Дума =-

-= Не се смей на този, който прави крачка назад, защото може да се засилва =-

-=  Капката пробива камъка не със сила, а с постоянство! =-

-= Един за Всички, Всички за Един =-

Неактивен Бо

• Тъпанар
  • Академичен член
  • Маниак
  • Публикации: 1729
Явно не сте видели моят обеден постинг като добавен към сутрешния на Мартен БГ ... Исках да цитирам , но не се получи ... И ако направим хронометраж - кой , точно кога , какво написал , ще излезе , че аз съм бил на сегашното си мнение още преди да видя Анна и (??!!) ...

В дог.бг написах , че при водене на повод съм използувал няколко дни пръчка по съветите на Андрей Сиделников , но бързо съм се отказал ... Но това бях написал още на 22 юни в тема Жена Аспен ... Сега тичайте да го изтриете и да кажете "ТЕкъв постинг нЕма !!" ... Тогава никой не реагира ... нито ДА , нито НЕ ... сега се сърдите !!
Преди десет месеца , когато повеждах Карла , Мартен БГ ми каза : " Азиатец се води с акъл и убеждение , а не със сила ... защото тръгне ли , няма спиране ... Трябва предварително да си я убедил , че НЕ ЖЕЛАЕШ да тегли !!"(цитирам по памет , утре ще уточня) ...

А за девойчетата визирах не теглото им - четете внимателно - а тяхната вятърничавост , непоследователност , неуравнонесеност и не на последно място - неадекватност !!

Моля модератора да прехвърли като отделен постинг моята добавка към Мартеновия от днес 07:04:23

« Последна редакция: Август 05, 2006, 22:59:30 от Бо »
1.Трудно ли се гледа азиатец?? - Не и след като осъзнаеш , че  ВИНАГИ  ще свириш "втора цигулка"!!
2.Бъдете алтруисти !! Печелете всеки ден любовта на хората , но никога , повтарям : НИКОГА  не се опитвайте да се сприятелите с "бясно куче" !! !! !!
                 Янош Шейе , унгарски психолог
3.Нападай първа , хапи втора и ще живееш дълго на Земята !!
                 Жена Аспен Оногур

Неактивен MartenBG

• Administrator
  • Нечовек
Дръпва за по 30-40 секунди в два случая - в средата на разходката , когато тръгваме "назад" , и когато силен шум я изплаши ... Но това вече съм го писал .... ТУК (!!)  Особено силно мрази пистови мотоциклети с форсирани двигатели !! ... Свиква и с това , но понякога не е много адекватна !!
Азиатецът можел да се води и на конец ... да , но на мое питане защо днес се води , а утре - не , а после пак -да ,  самият Н. С. пишеше тук : "... Ами защото са такива - непредсказуеми  !! ... И затова ме кефят  :D !! ..." ... За "двойния аршин" вече писах в темата "Джуда" ...

Това е цитат от поста на Бо.
Ще направим кратко резюме от изводите ни по повод поведение на млад азиатец:

1.Непредсказуемост на поведението.
Факт е,че в периода на изграждане на контакт,младия азиатец проверява всяка "пролука" в изискванията на стопанина си.Предпочитат да си изясняват непрекъснато статуса- "какво имам право и какво нямам право".
Усещат много добре ,ако се появи неопределеност в изискванията към тях и незабавно проверяват този факт.
Например: когато си взех  обратно Азия,тя не ходеше въобще на повод нормално.А беше вече на 8 месеца.Първата разходка в парка бе все едно че работя с конче за обяздване.Както си вървим,изведнъж се изправя на задните си крака и започва рязко да дърпа повода и да се мята,все едно че я душат.
Беше си свикнала без повод и по никакъв начин не желаеше да и се отменят такива права.Спокойно изчаквах да приключи мятането и продължавахме,без по никакъв начин да и дам повод да си помисли че ще отменя упражнението "разходка на повод".Измина около месец.Вчера имах работа в офиса и я взех с мен,щото да се научи да изкачва "хлъзгави" стъпала по етажи,тоест да свиква и с това.Преди това имахме упражнение" качване на кантар за измерване на тегло".
Кучето ми се довери,допусна измерване,след което спокойно тръгна с мен по етажите.Към втория етаж,на междинната площадка,изведнъж реши че няма да стане моята работа и пак почна да се мята като необязден кон.Вече в продължение на месец нямахме никакви проблеми с разходки ,ходене редом,среща с непознати песове и хора и т.н.Нормално беше да сметна,че сега поведението и е пак "непредсказуемо".Със спокоен глас и казах "Азия,продължаваме напред..",след което тя изведнъж,като че ли стана друго куче,продължи спокойно по стъпаллата нагоре.Направи лек опит да се запъне преди да вляза в кабинета си,при което и се изсмях и тя само наведе глава и влезе набързо...Ако се бях навел да я взема на ръце,за да изминем още 10 стъпала ,то тя ,хитрушата е победила.Следващия път- нови "непредсказуеми номерца".
Трудно се възстановява доверие за един азиатец.Бавно се постига,с последователност,методичност и любов.
Затова ме кефят.Щото бързо устновяват къде ми са слабите места и незабавно пробват там.Защо го правят?Защото са доминатни кучета,желаещи да мислят и преценяват самостоятелно,следователно да си изграждат сами системата от правила.За да се впишат в изискванията на Човека,е необходима това да стане още от първия ден когато са с нас,последователно и твърдо.Както и факта,че всяко си изисква индивидуален подход.Това по повод "двоен аршин".Ако за мъжките представители на породата е характерен директния подход:"Аз искам това,сега",то при женските т.н. "непредсказуемост" е по видна.Но във всички случаи са много последователни в претенциите си за самостоятелност,от тази гледна точка са предсказуеми.
Не е непредсказуемо поведението на азиатец,просто ние сме допуснали някъде грешка и имаме задачка да открием в какво се състои тя.Шах.

2.Силни шумове.
Никое куче не изпитва наслада при силни шумове около него.Задачата ни е да му покажем че това е необходимо да бъде изтърпяно.
Лошо е,ако при силен шум кучето изпадне в паника.Тогава е или със слаба нервна система,или стопанинът му е мотивирал такова поведение.
Оценката на поведенчески реакции : страх,паника,смелост и други,описани с човешките термини и дефиниции е доста специфична и ограничена до много тесен кръг специалисти.Не може да се дава от всеки,поради факта,че за всеки тези понятия имат различно значение.
Нещо повече - не бива да се забравя факта,че кучетата в крайна сметка копират умело поведението на стопанина си и това на околните в средата в която расте.
Трудно се преценява кое е придобито,кое е наследствено в поведението.Най лесно може да стане,ако се смени собственика и се прецени отново след периода на адаптация.