Очевидна е невъзможност да удържаме азиатец,ако той не желае това.При тяхната мощ- да влачат до 50 пъти теглото си,ако ще и 150 кг да е соственика,то резултатът ще е плачевен.
Затова си има елементарни правила по социализация и управление на кучето от млада възраст.Приучава се на сътрудничество и така следва желанията на стопанина си.
При положение че си имат взаимно доверие и отличен контакт,то не е проблем азиатецът да бъде воден и на конец.Това Найчо го демонстрира в Силистра на изложба на кучета- с почти двегодишната Гизда.Това и беше първата изложба- тълпа хора и много кучета,ринг.
Националния ротвайлер клуб в БГ провежда такива изпити за годност,в това число и управляемост на кучето.Ето един пример,от който е ясно че хората там не желаят да имат проблеми с песовете в градска среда и държат ротвайлера да отговаря в поведението си също на Стандарта на породата.
Постоянно мятащото се куче на повод е само едно неуправляемо куче и отговорност за това носи стопанина му.Това поведение на кучето е социално неприемливо.
По интересно тук е желанието да се обобщава за всички,ако някой не се справя с кучето си.Пример за това е дефиницията" азиатът трудно се удържа на повод".Всъщност- този който го казва не може да удържи на повод неговото си куче.
Тук е налице неправилно възпитание на песа,както и абсолютна липса на сътрудничество,тоест- контакт.
Поведението на кучето е отговорност на собственика му.
..........................
В 97-99 % от времето за разходка Аспенката се води великолепно ... до мене , плътно до крака ми ... подръпвана , ако забърза ...
Проблемите се получиха , когато в края на май направих лек инфаркт ... защото ме шокира мисълта , че "аз не обичам
дори себе си , а други пък обичат
само себе си" . Та десетина дни при разходка не разчитах на ръката си , а завързвах повода за нея ... Когато дръпваше , ме събаряше и влачеше по тревата ... От средата на юни го преодоляваме ...
http://www.k-9.ru/subs/ras020922.shtml - тук дават и други обяснения за тегленето ...
Дръпва за по 30-40 секунди в два случая - в средата на разходката , когато тръгваме "назад" , и когато силен шум я изплаши ... Но това вече съм го писал ....
ТУК (
) Особено силно мрази пистови мотоциклети с форсирани двигатели

... Свиква и с това , но понякога не е много адекватна

Категорично не приемам за нас да се отнасят думите "постоянно мятащото се на повода куче" ...
Азиатецът можел да се води и на конец ... да , но на мое питане защо днес се води , а утре - не , а после пак -да , самият Н. С. пишеше тук : "... Ами защото са такива - непредсказуеми

... И затова ме кефят

..." ... За "двойния аршин" вече писах в темата "Джуда" ...
А че азиатецът априори трябвало " да тегли" ... не съм съгласен ... с Карла никой никога не беше работил ... За два месеца разходки я научих да не тегли ... Просто трябва ясно да и обясниш какво искаш ...
Аспенката :
1.От около две седмици пишка по сто пъти на всяка разходка (най-вероятно и предстои скорошно първо разгонване );
2.В момента яко я "друса" пубертет и желание за непослушание ...
И въпреки всичко съм доволен от работата си досега с нея ... Когато (ако

) идвате да си я вземете , няма да се червя и срамувам

Та това е

Моля ви , прехвърлете това като мое отделно съобщение , нещо не се справям